PROMOCIÓ AGROBOTIGA - FESTA DE L'OLI NOU 2023

Ja tenim l'oli nou

El dia 16 d'octubre a les 9:00 comencen a arribar les primeres olives a l'almàssera de la Cooperativa Agrícola de Cambrils i el 19 d'octubre ja tindrem el primer oli de la temporada a la venda, sens dubte un motiu de satisfacció per tots els pagesos i personal de la Cooperativa, que fa mesos que treballa per tenir les olives en perfectes condicions i totes les instal·lacions a punt.
JA TENIM L'OLI DEL RAIG
On comprar l'oli nou?
- VENDA ONLINE A LA WEB (les comandes d'oli del raig s'enviaran a partir del 19 d'octubre)
- AGROBOTIGA CTRA. CAMBRILS-MONTBRIÓ KM2
- ESTABLIMENTS HABITUALS
PROMOCIÓ AGROBOTIGA DESCOMPTE 2€
Descompte de 2€ amb la compra del tiquet de l'esmorzar popular de la festa de l'oli 2023.
El tiquet es podrà comprar el mateix diumenge 5 de novembre a partir de les 9 a les instal·lacions de la cooperativa i inclou: Pa torrat amb oli nou, llonganissa i fruita.
El descompte de 2€ es farà efectiu a l'agrobotiga per la compra d'una garrafa de 5 litres, o dos unitats de 2 litres (del 5 al 11 de Novembre presentant el tiquet).

El moli de la Cooperativa de Cambrils

Com fem l'oli nou?

Els pagesos fa mesos que treballen per aconseguir tenir les olives a punt, l'esporga, l'adobat, el reg, el control de malalties, plagues, i per finalitzar, la recol·lecció, sens dubte una cursa de llarga durada.
Els tècnics de la cooperativa supervisen d'acord amb la normativa vigent i sota el paraigua de la certificació de qualitat IFS aquestes tasques doncs cada pagès abans de portar el primer viatge d'olives, lliura el quadern de camp que supervisa el tècnic de camp i la directora del control de qualitat.
Un cop que les olives es descarreguen a la Cooperativa, es fa un mostreig de cada partida per mesurar el rendiment, la humitat i l'acidesa, paràmetres bàsics per controlar la qualitat i també mesurar el rendiment d'oli de les olives que servirà per pagar als pagesos. Les les olives es paguen en relació amb el contingut d'oli de les olives.
Per obtenir un oli d'alta qualitat és imprescindible que el temps transcorregut d'ençà que el pagès fa la recol·lecció fins a la molturació de les olives sigui el més ràpid possible (hores).
El procés d'extracció de l'oli és senzill, tot i que la maquinària emprada pot semblar que no és així, l'oliva és un fruit que està compost d'aigua aproximadament un 55%, oli (20%) i sòlids que formen l'estructura cel·lular (35%), com podeu imaginar ens interessa separar físicament l'oli, de la resta de components i fer-ho físicament i amb uns paràmetres de qualitat extrema, és a dir obtenir Oli d'oliva verge extra. Recordem en aquests punt que l'oli d'oliva verge extra i el verge són els únics olis d'oliva obtinguts físicament, doncs els olis refinats s'obtenen químicament.
Primer de tot netejarem les olives i posteriorment farem la molturació amb un molí de martells, que és el substitut dels molins de pedra tradicionals, aquest tipus de molí és infinitament més net i ràpid perquè com hem dit abans ens interessa anar molt ràpid per evitar oxidacions.
Un cop molturat obtenim la pasta d'olives i per poder separar l'oli de la resta de components faig servir les batedores que durant 30-45 minuts millorem les propietats físiques de la pasta per poder fer la separació adequadament. Aquesta separació consta de dues parts per una banda el decanter o centrifuga horitzontal que fa la separació més important de sòlids i la centrifuga vertical que completa la separació dels líquids, després de passar per aquesta darrera maquinària tinc el raig característic que tots coneixem i que és un oli amb una petita part de sòlids (conegut com l'oli del raig).
Posteriorment, l'oli és deixar decantar durant 24 hores i finalment s'emmagatzema en dipòsits d'acer inoxidable de 30 Tm.
Abans d'envasar-lo es filtra per donar-li una vida útil de 18 mesos.

Que és l'oli del raig?

L'oli del raig és un oli sense filtrar i que encara conté una part de sòlids i una molt petita part d'aigua. És un producte fresc, aromàtic i molt apreciat pels consumidors, es pot dir que és l'autèntic suc d'olives però a causa del seu contingut en sòlids que podem apreciar per la seva turbidesa és un producte que no és estable amb el temps, és a dir convé consumir-lo en un període curt de temps (8-10 setmanes). Uns consells. Si veiem que l'oli comença a forma pòsits o solatge inicialment podem sacsejar les ampolles i els primers dies es conservarà millor, però en passar les setmanes l'oli s'anirà clarificant i recomanem filtrar-lo a casa canviant-lo de recipient. També podem congelar l'oli en un recipient de plàstic i podem tenir oli del raig durant tot l'any.